Żurawina – właściwości prozdrowotne

Żurawina pojawia się ostatnio coraz częściej na stołach i w jadłospisach. Stanowi dodatek do serów, słodkości, sałatek, ale także samodzielną przekąskę. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne, jest to bardzo korzystny dodatek. Działa szczególnie dobrze na pracę układu moczowego, zapobiegając infekcjom, wspomaga serce i wzbogaca organizm o niezbędne składniki odżywcze.

Właściwości odżywcze i antyseptyczne żurawiny suszonej

Włączenie żurawiny do diety pozwala uzupełnić głównie witaminy z grupy B, A oraz C. Najlepiej przyswajalne są substancje zawarte w świeżych owocach, które można jeść od października do stycznia, a zapakowane próżniowo trzymać w lodówce do trzech miesięcy. Poza tym sezonem dobrze jest jeść żurawinę suszoną, niemal równie wartościową.

Okres przeziębień wymaga wspomagania organizmu. Najlepiej jest robić to z pomocą naturalnych środków. Żurawina zawiera mnóstwo składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To przede wszystkim protoantocyjanidy, działające świetnie na rzecz zdrowia wątroby, obniżające cukier we krwi, wspomagające pracę serca. Co ważne, obróbka termiczna niszczy niewiele związków bakteriobójczych zawartych w owocach żurawiny. Te właściwości zawdzięcza żurawina swojemu specyficznemu środowisku. Są to torfowiska wysokie, wilgotne i zacienione. Właśnie takie podłoże sprzyja gromadzeniu składników zdrowotnych i antyseptycznych w żurawinie. Co więcej, obróbka termiczna niszczy niewiele z tych związków.

Żurawina - właściwości zdrowotne przy chorobach serca

Dzięki regularnemu spożywaniu żurawiny można znacznie obniżyć ryzyko powstania zakrzepów, a co za tym idzie – chorób serca. Flawonoidy zawarte w tych owocach rozszerzają naczynia krwionośne i spowalniają tworzenie się złogów miażdżycowych. Hamują też utlenianie cholesterolu. Działanie żurawiny nie pozostaje obojętne także dla żołądka. Dzięki zawartym w niej substancjom baterie helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów, wolniej osadzają się na śluzówce żołądka.

Wpływ żurawiny na organizm jest bardzo rozległy. Pomaga zwalczać przeziębienia, walczy z bakteriami zagrażającymi zdrowiu, wspomaga pracę serca i wątroby, a także chroni przed wrzodami przewodu pokarmowego. Jednak najlepiej poznane i udowodnione jest jej działanie na drogi moczowe.

Żurawina - istotne zdrowotne właściwości

Właściwości żurawiny - leczenie infekcji dróg moczowych

Infekcje dróg moczowych są bardzo nieprzyjemne, a przydarzają się głównie kobietom – aż 30% z nich choć raz w życiu ma zapalenie pęcherza moczowego. Za rozwój infekcji odpowiadają bakterie E. coli, które bytują w drogach moczowych. Przy obniżonej odporności mogą uaktywnić się, namnożyć i wywołać stan zapalny. Infekcje pęcherza to także problem osób, które nie opróżniają pęcherza do końca – na przykład mężczyzn z przerostem prostaty. Kiedy mocz zalega w pęcherzu, gromadzą się w nim bakterie.

Żurawina sprzyja wypłukiwaniu bakterii z dróg moczowych i znacznie zmniejsza ich przyczepność. Dzięki temu ilość bakterii w moczu jest mniejsza, a ryzyko zapalenia proporcjonalnie niższe. Dlatego spożywanie żurawiny sprzyja w utrzymaniu zdrowia pęcherza i cewki moczowej. Znacznie pomaga tez osobom zacewnikowanym i cierpiącym z powodu problemów neurologicznych po udarze czy urazach rdzenia kręgowego. Żurawinę zaleca się także osobom, które mają skłonności do nawracających infekcji dróg moczowych. Włączenie jej do diety sprawia, że choroby przestają wracać.

Dowiedz się więcej o zbawiennym działaniu żurawiny i odwiedź portal swiezynki.pl

O serwisie

Crd24.pl czyli Twoje źródło informacji

Nowinki ze świata technologii i biznesu

Najwyższa jakość artykułów  na wyciągnięcie ręki

Kontakt

kontakt@crd24.pl

Galeria