Dlaczego warto robić przetwory?

Powoli rozpoczyna się sezon na przygotowywanie przetworów. Dzięki samodzielnie zrobionym przetworom możemy spożywać cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach przez cały rok. Przez okrągły możemy delektować się smakiem letnich i jesiennych owoców i warzyw. Wprawdzie przetworzone owoce i warzywa zmieniają swój skład chemiczny, w przetworach zmienia się zawartość witamin i minerałów, ale jak najbardziej warto robić przetwory i wykorzystywać je w swojej kuchni.

Kupując gotowe przetwory nie mamy pewności, czy są one zdrowe, co tak naprawdę zawierają, z jakich surowców zostały wyprodukowane, dlatego jeśli tylko mamy takie możliwości, warto samodzielnie przygotowywać przetwory. Wtedy oprócz korzyści dla zdrowia odniesiemy również korzyści ekonomiczne w naszym budżecie domowym.

Osoby, które posiadają własny ogród lub działkę mają ułatwione zadanie, ponieważ znają pochodzenie i jakość warzyw i owoców, z których wytwarzają przetwory. Surowce, z których wytwarzamy przetwory muszą być świeże, najlepszej jakości, bez nadmiaru środków chemicznych.

Jak przechowywać przetwory?

Do najczęściej wytwarzanych przetworów należą: dżemy, konfitury, kompoty, soki, kiszonki, przetwory w wekach, marynaty, solanki, marmolady, galaretki, przeciery. Rzędy słoików z dżemami, kompotami, kiszonymi ogórkami i innymi przetworami cieszą oko, niestety mogą się łatwo popsuć. Trzeba jeszcze właściwie je przechowywać w odpowiednich warunkach.

Słoiki muszą być szczelnie, hermetycznie zamknięte, wtedy nie dostanie się do nich powietrze. Przed dostępem powietrza zabezpiecza również pasteryzacja, która dodatkowo likwiduje wszystkie ewentualne drobnoustroje.

Do przechowywania przetworów najlepiej nadają się ciemne, chłodne piwnice, gdzie panuje temperatura 4-8 stopni Celsjusza. Miejsce, w którym przechowujemy słoiki z przetworami musi być suche i czyste. Nie należy wystawiać słoików na działanie światła słonecznego, gdyż to powoduje utratę cennych wartości odżywczych.

Przetwory warto odpowiednio opisać. Niektóre przetwory wyglądają bardzo podobnie, dlatego bez stosownego opisu łatwo je pomylić. Wystarczy opisać słoiki markerem lub przykleić karteczki z informacjami.

Do przechowywania przetworów należy wybrać meble przewiewne. Idealnym meblem będzie metalowy regał do piwnicy. Regały metalowe to regały bez tylnej płyty i bez drzwiczek. Zapewnią naszym przetworom odpowiednią wentylację. Odpowiednie ustawienie na takich regałach przetworów wg rodzajów ułatwi późniejsze ich znalezienie.

Materiał zewnętrzny

O serwisie

Crd24.pl czyli Twoje źródło informacji

Nowinki ze świata technologii i biznesu

Najwyższa jakość artykułów  na wyciągnięcie ręki

Kontakt

kontakt@crd24.pl

Galeria