Mąka razowa to sojusznik twojego zdrowia

W naszych domach najpopularniejsza jest biała mąka pszenna, tą mąką zna każdy. Używamy jej do wszystkiego, gdzie potrzeba jakiegokolwiek rodzaju mąki. Za jej pomocą przygotowujemy wszelkiego rodzaju bułki czy bagietki, służy nam ona do produkcji naleśników, zagęszczamy nią sosy i wykorzystujemy ją do panierek.

Prawda o niej jest jednak taka, że nie jest to specjalnie zdrowy dla nas produkt i dobrze jest zastępować ją, jeśli tylko jest to możliwe, mąką razowa z pełnego przemiału.

Mąka z całych ziaren

Dlaczego mąka razowa ma być lepsza od mąki pszennej? Spowodowane jest to przede wszystkim tym, że mąka biała jest poddawana procesowi oczyszczenia. Ziarna są mielone dopiero Pu usunięciu kiełków i łusek. W mące pełnoziarnistej, zgodnie z nazwą, mielone są całe ziarna. Z tego powodu taka mąka jest znacznie ciemniejsza, ma inny smak i posiada znacznie więcej pożytecznych dla nas witamin i mikroelementów. Oznacza to lepszą, bardziej pełnowartościową dietę.

Mąka graham

Mąka typu graham to jeszcze coś innego. Mamy tutaj bowiem mieszankę zwykłej mąki, do której dodano otręby i zarodki, których łącznie jest potem około 15% masy całego produktu.

Zalety stosowania mąki razowej

W mace razowej znajdziemy pożyteczne substancje, których zwyczajnie nie ma w mace białej. Są to m.in. fosfor, żelazo, cynk i magnez. Pierwiastki te odpowiada jaw różnym stopniu za działanie mózgu i mięśni, wpływają na budowę kości i zębów, a także regulują pracę naszego serca. Ich oddziaływanie ma też bardziej holistyczny aspekt. Odpowiadają bowiem za wygląd skóry i paznokci, jak również stymulują natlenienie organizmu.

Mąka razowa

Osoby walczące w wagą powinny zwrócić uwagę na fakt, iż w mące razowej jest cała grupa witamin B, które regulują proces przemiany materii. Są one też ściśle związane z działaniem układu nerwowego.

Błonnik w diecie

Nie można zapominać ponadto o błonniku. W białej mace jest go stosunkowo niewiele. Za to z łusek i kiełków błonnika uzyskuje się bardzo duże ilości. Jest on korzystny przede wszystkim dla jelit, gdzie stymuluje perystaltykę. Błonnik jest zalecany w czasie diet, a także jako ogólny środek wspomagający trawienie i promujący usuwanie toksyn z organizmu.

Błonnik nie jest przez nas trawiony i przechodzi przez układ trawienny niczym miotła usuwając produkty będące pozostałościami po procesie przemiany materii. Warto zauważyć też, że błonnik jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu. Decydując się na mąkę razową warto pamiętać jedynie o zwiększeniu ilości przyjmowanych płynów, ponieważ jej trawienie jest znacznie łatwiejsze w środowisku z dużą ilością płynów.

Pomysły na wykorzystanie mąki w domu

Znakomitym pomysłem jest zwłaszcza przygotowanie domowego chleba lub bułek z mąki razowej. Można ją zmieszać z mąką białą, ale wcale nie trzeba tego robić. Nie będzie potrzebny też specjalny automat do pieczenia chleba, ponieważ zwykły piekarnik jest zazwyczaj w pełni wystarczający. Byle był w nim termo obieg. Zaletą takiego chleba jest możliwość dodawania do niego praktycznie dowolnych dodatków.

Komentarze (0)

O serwisie

Crd24.pl czyli Twoje źródło informacji

Nowinki ze świata technologii i biznesu

Najwyższa jakość artykułów  na wyciągnięcie ręki

Kontakt

konsument@crd24.pl

Galeria