Wprawdzie nowy rok motywuje do rozpoczęcia diety i częstych wizyt na siłowni, ale mało kto restrykcyjnie trzyma się tych postanowień i kompletnie rezygnuje ze słodyczy, z czekolady i zadowala się sałatką, kaszami i tylko organicznymi produktami. Każda pani domu ma w szafce w kuchni zeszyt, a w nim ulubione i sprawdzone przepisy na ciasta. Pieczenie stało się bardzo popularną formą spędzania czasu, dodatkowo można w ten sposób stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia nawet najbardziej wymagających domowników.
Przyjaciółki wymieniają między sobą sprawdzone przepisy na ciasta, podpytują o nowe receptury i ciekawe dodatki. Można zaprosić koleżanki na wspólne pieczenie i w ten sposób sympatycznie spędzić wieczór popijając lampkę ulubionego winka i gadając o ciekawych rzeczach.
Ciasto drożdżowe jest w naszej kuchni jednym z najpopularniejszych. Oczywiście można je kupić w każdej piekarni i cukiernik, ale jego przygotowanie jest tak proste, że bardzo szybko świeżutkie ciasto drożdżowe każdy z nas może sobie przygotować we własnej kuchni. Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami jest banalnie proste- potrzebujemy przede wszystkim świeże drożdże, cukier, mąkę oraz mleko aby wykonać rozczyn. Później musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż nasz rozczyn potrzebuje czasu i odstawienia w ciepłe miejsce, aby wyrosnąć. Następnie przechodzimy już do działania, i do naszego wyrośniętego rozczynu dodajemy kolejno jajka, cukier, mąkę oraz roztopione masło z mlekiem. To jest również ten etap, kiedy możemy dodać do ciasta drożdżowego swoje ulubione bakalie. Cudownie smakuje świeże ciasto drożdżowe z rodzynkami, daktylami czy skórką pomarańczową, ale możemy zdecydować się na jakikolwiek ulubiony przez nas dodatek. Niektórzy uwielbiają ciasto drożdżowe na przykład z żurawiną, albo z tak niebanalnym dodatkiem, jak pestki dyni czy cząsteczki rabarbaru. Po piętnastu minutach wyrabiania ciasto drożdżowe gotowe jest do wstawienia do piekarnika. Oczywiście jeśli lubimy kruszonkę można wierzch ciasta posypać przygotowaną wcześniej kruszonką, która wzbogaci jego smak i uatrakcyjni wygląd, ale nie jest to konieczne.
Takie ciasto pieczemy zazwyczaj około pół godziny, ale zanim wstawimy je do piekarnika dobrze jest znów odstawić je w ciepłe miejsce na jakieś dziesięć minut do wyrośnięcia. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto gotowe jest do spożycia. Smakuje wyśmienicie polane konfiturą z wiśni lub z odrobiną słodkiej śmietany, ale oczywiście propozycje podania zależą od gustu i upodobań naszych najbliższych.
Leniwe początki dnia w sobotę i niedzielę, spędzane w łóżku lub na kanapie przed telewizorem, z kubkiem gorącej i parującej kawy i kawałkiem ulubionego ciasta w dłoni to najbardziej relaksujący sposób spędzania weekendowych poranków. Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto, które najczęściej przygotowuje w piątek lub sobotę rano, aby móc się nim delektować w domowym zaciszu podczas wolnego od pracy dnia. Łatwe i sprawdzone przepisy na ciasta znajdziemy także w Internecie, jeśli wiec szukamy nowych smaków warto tam zajrzeć.
Polecamy również następujące przepisy:
- https://www.zdrowieziola.pl/a/krjm,przepisy-na-desery
- https://dietetykwmiescie.pl/przepisy/obiad/afjh/makaron-a-la-sernik.html
- http://www.bluearte.pl/zdrowie/ottm/przepisy-wylowione-z-sieci.html
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)